BOŞANMA SEBEPLERİ
24 Aralık 2020

BOŞANMA SEBEPLERİ

Aşağıdaki yazımızın içeriğinde bulabileceğiniz başlıklar sırasıyla;

  • Boşanma sebeplerinden şiddetli geçimsizlik.
  • Şiddetli geçimsizlik tek celsede boşanma sebebi midir?
  • Boşanma davası nasıl açılır?
  • Boşanma avukatı kimdir?
  • Boşanma davası ne kadar sürer?

Bilindiği üzere mutlak boşanma sebeplerinden, evlilik birliği temelinden sarsılmış olduğu yani (şiddetli geçimsizlik) artık böyle bir birlikte yaşamanın taraflardan beklenemeyeceği kural olduğu için sadece boşanma sebebi oluşturan maddi olayın gerçekleşmesi ve bu maddi olayın kanıtlanması, boşanma kararı verilmesi için yeterli olmaktadır.

Boşanma aşamasına gelmiş herkes tek celsede boşanıp bu travmayı en erken şekilde atlatmak ister.Ancak çoğu zaman özellikle çekişmeli boşanma davalarında boşanma gerekçelerinin öne sürülmesi, delillerin sunulması, bir takım usuli eksikliklerin yerine getirilmesi bir boşanma davasını çok uzatabilmekte ve tek celsede boşanmak mümkün olmamaktadır.Boşanma sebeplerinden olan ve halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak bilinen evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması Boşanma davalarının En sık rastlanan gerekçelerinden biridir.

Evlilik birliğini temelinden sarsılmasına koşulları:
1) Evlilik Birliği temelinden sarsılmış olmalıdır ve bunu tarafların ispat etmiş olması gerekmektedir

2) Ortak hayatı sürdürmeleri taraflardan beklenmemelidir.
Çekilmezlik koşulunun gerçekleşebilmesi için o eylemin davacıda evlilik ruhunu söndürmüş onu evlilikten nefret eder duruma sokmuş olması gereklidir ve yeterlidir.


Kural Olarak eşlerden her biri boşanma davası açabilir ancak davacı tam kusurlu olmalıdır. Bununla birlikte davalıya atfı mümkün hiçbir kusur gerçekleşmemişse tam kusurlu eşin açmış olduğu evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma davası reddedilmelidir. Yani sözün özü, davacının az da olsa kusuru bulunmalıdır. Aksi takdirde kusurlu davacının açmış olduğu boşanma davası reddedilir .

 Müvekkil adaylarının  çok zorlandığı alanlardan bir tanesi de bu Boşanma davası nasıl açılır, avukatsız boşanma davası nasıl açılır sorunudur.  Maalesef bu soruya bir cümle ile cevap vermek mümkün değildir. Ancak Öncelikle boşanma sebebinizi belirlemeniz gerekmektedir.Boşanma sebebinizi belirledikten sonra bir dava dilekçesi ile Nöbetçi Aile Mahkemesine başvurmanın ve mahkemenin belirli aralıklarla sizden isteyeceğim belgeleri süresi içinde yine ilgili aile mahkemesine iletmeniz davanın açılması ve devam etmesi için size basamak olacaktır.

Boşanma davalarını  alanında uzman boşanma avukatları açmalıdır. Bu konu, müvekkil adaylarının kendilerine avukat tayin ederken çok zorlandığı bir gerçekliktirfakat En iyi boşanma avukatı veya Boşanma avukatı Kavramı Türk Hukuku için doğru bir kavram değildir zira Türk Hukuku’nda avukatlar resmi branşlara ayrılmamıştır. Bir avukat Ben boşanma avukatıyım diyor ise bu, onun seçtiği alanı sevdiği ve bunun için o alanı tercih ettiği anlamına gelir.